Geschiedenis van Mexico

Algemene informatie

Mexico (Spaans: México), officieel de Verenigde Mexicaanse Staten (Spaans: Estados Unidos Mexicanos) is een land in Noord-Amerika, grenzend aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala, de Grote Oceaan en de Golf van Mexico. Ook enkele eilanden behoren tot Mexico. De nationale hoofdstad is Mexico. De stad ligt op 2240 m. boven de zeespiegel. Mexico is een federatie van 31 staten die elk een redelijke mate van autonomie hebben. Het land heeft ongeveer 106 miljoen inwoners (2004). De officiële taal is het Spaans. Vicente Fox Quesada, van de PAN, is president sinds 2000. De grenzen worden gevormd door de Amerikaanse staten Californië, Arizona, New Mexico en Texas.

Geschiedenis Mexico

De geschiedenis van Mexico begon zo’n 20.000 jaar geleden met de nomaden. Ongeveer 800 na Christus was Tenochtitlan een van de grootste steden ter wereld, een metropool met grote paleizen en een uitgebreid stelsel voor riolering en irrigatie. Het land telde op dat moment volgens schattingen circa 30 miljoen inwoners. Door besmettelijke Europese ziekten waar de Indianen geen weerstand tegen hadden, maar ook door oorlog en armoede daalde dat aantal tot circa 2 miljoen in de 17e eeuw. Vanaf 1535 is Mexico onder Spaans gezag. Mexico was tot 1824 een keizerrijk, daarna werd een republiek uitgeroepen. De Mexicaanse Revolutie begon in 1910 na aanvang van de dictatoriale regeringsperiode van Porfirio Díaz in 1876. De Revolutie eindigde met het aannemen van de grondwet van 1917, maar kostte wel het leven aan meer dan een miljoen mensen.

Verblijven in Mexico

Bevolking

De oorspronkelijke bewoners van Mexico zijn de verschillende indianenstammen. Na een vermenging met negerslaven en Spanjaarden ontstonden de respectievelijke “Mestiezen” en “Zambos”. De Indianen zijn onderverdeeld in meer dan 56 stammen en leven voornamelijk in de zuidelijke helft van Mexico. Zij spreken allen hun eigen taal maar de officiële taal in Mexico is Spaans. De meeste Mexicanen wonen in de grote steden, daarvan is Mexico City een van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Overigens is Mexico een zeer katholiek land met aloude tradities die verweven zijn in het dagelijkse leven. 90% van de Mexicaanse bevolking is Rooms Katholiek. De Mexicaanse kalender is gevuld met vele festiviteiten: jaarlijks zijn er meer dan 120 feesten en festivals.

Peso of Dollar?

In Mexico hanteert men de Peso. Aangezien de Peso ($) hetzelfde teken als de Amerikaanse dollar heeft moet je bij aankoop even goed nakijken of je de Amerikaanse of Mexicaanse valuta hebt ontvangen. Bij de banken, wisselkantoren en hotels kun je geld wisselen. De banken zijn geopend van maandag tot met vrijdag van 09.00 13.00 uur. Ga nooit alleen met je pinpas van huis en houd er rekening mee dat de geldautomaten vaak buiten werking zijn. Een creditcard is zeker aan te raden. Tevens kan een creditcard verplicht zijn bij het huren van een auto en wanneer je gebruik wilt maken van de minibar of telefoon op je kamer.

Prik halen?

Er gelden voor Mexico geen inentingsvoorschriften. Voorzorgsmaatregelen tegen tyfus, malaria en hepatitis worden wel aanbevolen. Probeer consumptie van leidingwater, ijs, ijsgekoelde drankjes, rauwe groenten en ongeschild fruit te vermijden. De Mexicaanse apotheek wordt “farmacia” genoemd en veel medicijnen zijn zonder recept te verkrijgen. In Mexico-stad ligt het ABC-hospital. In de rest van het land kun je voor medische zorg terecht bij diverse artsen in verschillende gezondheidspraktijken.

Overige tips

Shoppen

De winkels in Mexico zijn s’ middags van 13.00 tot 16.00 uur gesloten maar s’ avonds wel langer geopend. Echt geregelde tijden zijn er vrijwel niet!

Tijdverschil en stroom

In Oost-Mexico is het 7 uur vroeger dan bij ons in Nederland. In West-Mexico is het 8 of 9 uur vroeger. Mexico beschik je over 110 volt en soms over 125 volt. Houd hier rekening mee als je elektrische apparatuur meeneemt.

Pas op!

Net als helaas tegenwoordig op vele plaatsen is ook in Mexico enige oplettendheid geboden. Tijdens het spitsuur kun je een rit met de metro in de grotere steden beter vermijden. De mensen worden met een geweldige druk in de wagons geperst. De drukte en chaos zijn dan ook niet te beschrijven en overal waar het druk is moet je goed op je bezittingen passen. Wie Engels spreekt wordt vaak als Noord-Amerikaan aangekeken en dat is niet altijd goed. De Mexicanen zijn namelijk niet echt dol op hun buren en een paar woorden Spaans werken dan ook beter dan een spraakwaterval in het Engels.