Het klimaat in Mexico

Mexico kent een tropisch klimaat en heeft een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius. Toch kan het klimaat per gebied en jaargetijde behoorlijk verschillen. Hierdoor kent Mexico drie klimaatzones. De warme zone vind je in de kustgebieden, de hooggelegen gebieden in het binnenland en de tropische oerwouden. De beste tijd om te reizen naar Mexico is van november tot en met maart, in deze maanden is het weer fantastisch. De temperatuur is dan hoog en de vochtigheid zeer laag.

Net zoals de rest van Mexico kent ook het schiereiland Yucatan een tropisch regenklimaat. De wind is meestal matig en komt voornamelijk uit het zuidoosten. Tijdens de regenperiode kan de wind behoorlijk krachtig zijn. De gemiddelde temperatuur ligt overdag rond de 30 graden en ’s avonds koelt het eigenlijk nauwelijks af. Wel valt de avond snel, het is dan ook om 19.00 uur geheel donker.

Mexico kent geen jaargetijden, en is simpelweg in te delen in een droogseizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer, met een piek in juli en augustus. Het regenseizoen klinkt vreselijk, maar hoeft geenszins een belemmering voor het reizen te vormen, want in deze periode vallen er meestal alleen aan het einde van de dag en ‘s nachts korte en hevige buien. De natuur is dan juist op haar mooist. Ook is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt.

Zoals eerder gezegd zijn er in Mexico drie klimaatzones: een warme, een gematigde en een koude zone.

Warme zone:
Hieronder vallen de laaggelegen gebieden tot 750 m, het tropische Yucatan en de kuststreken. Gemiddeld komen de temperaturen in deze gebieden nauwelijks onder de 25 graden. In de warmste periode (mei, juni, juli) kan het kwik makkelijk oplopen tot 40 graden of meer. Plaatsen die in deze klimaatzone liggen zijn bekende toeristenplaatsen als Acapulco, Puerto Vallarta, Veracruz, Cancun en Cozumel.

Gematigde zone:
De gematigde zone omvat het gebied tussen 750 en 1750 meter boven zeeniveau en wordt doorgaans gekenmerkt door warme dagen (als de zon schijnt) met gemiddelde temperaturen tussen 18 en 25 graden en kille avonden waarin het kwik tot onder de 15 graden kan zakken. De streken rondom Oaxaca en San Cristobal de las Casas vallen hieronder.

Koude zone:
De koude zone bestaat uit het gedeelte van Mexico boven de 1750 meter. Hiertoe behoren onder andere Oaxaca en Mexico Stad. Overdag is het er gemiddeld 22 graden en ’s nachts gemiddeld 10 graden.