Lekker eten in Mexico

Houd jij ook zo van de Mexicaanse keuken? Maar heb je wel eens een lekker bordje tzicateras gehad of gebakken acuauhceutzpalin? Niet dus. Maar goed ook, want dat zijn mieren, wormen en leguaan. Allemaal gerechten die de Azteken voor de komst van de Spanjaarden met smaak wisten te bereiden. Waarmee alleen maar gezegd wil zijn dat de Mexicaanse keuken iets verder ging dan alleen maar frijoles (bruine bonen), chile (pepers) en maïsgerechten zoals tortilla (de van maïsdeeg gemaakte pannenkoek), atole (maïspap) of tamales (in maïsbladeren gerold mäisdeeg gevuld met groente en/of vlees). Mexicanen kunnen niet zonder maïs. En dus kun je niet alleen kiezen uit de al genoemde tortilla, atole en tamales, maar ook uit taco’s (kleine opgerolde tortilla’s gevuld met vlees van kip of kalkoen, een beetje chile en wat gesnipperde uitjes en -wat zo sterk geurt- cilantro, de zaden van koriander), enchilladas (opgerolde gebakken tortilla’s met daartussen vlees; suizas wil zeggen dat je ze met zure room krijgt, rojos wil zeggen dat er een forse schep chile bijkomt en wat groene tomatensaus), chilaquiles (een complete maaltijd met versnipperde tortillaresten, bonen, kippenvlees, tomatensaus, kaas en dat alles opgebakken), quesadillas (opgerolde, gebakken tortilla’s met kaas) en pozole (maaltijdsoep met maïskorrels, varkens- of kippenvlees, aangevuld met uien en groente).

Dranken in Mexico

Biersoorten zijn er in overvloed in Mexico. Negro Modelo is een best wel lekker donker bier. Verder is er keus uit Corona Extra (het Mexicaanse exportbier), Montejo, Modelo Especial, Dos en Tres Equis, Bohemia, Superior et cetera. Tecate heeft de blikjes waarop het citroentje (limon) moet worden uitgeknepen en dat je vervolgens met een snuifje zout naar smaak opdrinkt.

Ten slotte mag je Mexico niet verlaten alvorens je hebt geproefd van de drie agavendrankjes bij uitstek: pulque, tequila en mezcal. De pulque, een wat slijmachtig witte drank, kost menigeen wat moeite maar voor de Mexicaan op het platteland is deze goedkope drank een levenselixer die hij dagelijks nuttigt in zijn heiligdom, de pulqueria. En wat te denken van tequila, waar natuurlijk ook het zoutvaatje aan te pas komt.

Typisch Mexicaans?

Als je nou echt iets wilt noemen wat typerend voor Mexico is, en wat wij hier niet kennen, dan is dat de pinata. Misschien heb je dat wel eens op televisie of in een film gezien. Dat is een oud gebruik, bij voorkeur op Kerst en bij kinderpartijtjes, waarbij er een met snoep en cadeautjes gevuld beest (paard/koe/bok) wordt opgehangen. De kinderen mogen er (met een blinddoek, het moet niet te makkelijk zijn) dan tegen slaan tot ie stuk gaat en er een regen van snoepjes en cadeautjes valt. Grabbelen maar! Geinig hè?